Bądż zdrowy z OMEGĄ 3

BĄDŹ ZDROWY Z OMEGĄ 3

Liczne badania potwierdzają, że kwasy Omega 3 posiadają nieocenioną wartość
dla zachowania zdrowia…

Kwasy te są potrzebne organizmowi każdego dnia,
m.in. jako podstawa do budowy każdej pojedynczej komórki ciała, a także wykorzystywane
są jako paliwo do uzyskania energii w komórce.
Dlatego też codzienne spożywanie Omegi-3 jest nieodzowne dla zachowania zdrowia.
Wskutek zmienionych przyzwyczajeń żywieniowych, nasza dieta jest uboga w omegę 3,
a szkoda, bo spełnia szczególną rolę w naszym organizmie i chroni przed wieloma chorobami.
Przy niedoborze tego wyjątkowego tłuszczu komórki wariują i wysyłają różnego rodzaju
niewłaściwe sygnały chemiczne, które niszczą stawy, zatykają tętnice, powodują ból,
przyśpieszają niszczenie i śmierć komórek . Nie ma wątpliwości, że osoby, które regularnie spożywają Omegę-3 mogą uniknąć takich chorób jak: choroby serca, nowotwory ,artretyzm,
cukrzyca, łuszczyca, zapalenie oskrzeli i in.

GDZIE ZNAJDZIEMY OMEGĘ 3

We wszystkich owocach morza i ryby takie jak: łosoś, tuńczyk, makrela, sardynki, śledź.
Ryby zawierające umiarkowane ilości omegi to: rekin, ostrobok, tuńczyk biały z puszki,
okoń, ostrygi, miecznik, pstrąg tęczowy.
Jedz sardynki w zalewie wodnej lub w sosie własnym zawierający tłuszcz bogaty w omegę 3.
Jedz ryby bez dodatku tłuszczów takich jak : majonez, masło, sosy kremowe. Takie produkty
powodują, że do twoich komórek dostaje się dużo złego tłuszczu, co powoduje uszkodzenie
komórek i hamuje odmładzające działanie ryb.
Smażenie w tłuszczach również powoduje utratę właściwości omegi 3.
Warto zaznaczyć, że spożywamy ryby tylko i wyłącznie z czystych regionów świata tam , gdzie nie ma w wodzie metali ciężkich i dioksan, takie obszary to m.in. Skandynawia.
Nie jemy ryb z hodowli sztucznych , gdzie podawane są rybom antybiotyki i chemia.

CZY MOŻNA PRZEDAWKOWAĆ OMEGĘ 3 ?

Pamiętaj, że jedzenie dużej ilości tłustych ryb przedłuża czas krwawienia i może
osłabić odporność.
Musimy uważać przy przyjmowaniu omegi 3, jeśli regularnie przyjmujemy leki
rozrzedzające krew.
Jeśli zażywamy kwasy tłuszczowe omegi3 codziennie, to pamiętajmy o jednoczesnym zażywaniu wit. E, aby zachować jak najlepszą odporność.

PRZED CZYM NAS CHRONI OMEGA 3 ?

Sprawia, że tętnice młodnieją i stają się elastyczne. Im więcej Omegi 3 w komórkach ciała, tym drożniejsze i mocniejsze są tętnice. Rozrzedzając krew, omega działa bardzo podobnie do aspiryny, a tym samym zapobiega tworzeniu się skrzeplin, które wywołują zawały i udary.
– obniża ciśnienie krwi
– obniża poziom trój glicerydów- niebezpiecznych tłuszczów znajdujących się we krwi
– podnosi poziom dobrego cholesterolu HDL
– reguluje rytm serca- obniża ryzyko zawału
– obniża ryzyko udaru-badania wykazują, iż mężczyźni, którzy przez pięć dni w tygodniu przyjmowali Omegę 3, mieli o połowę niższe ryzyko udaru niż ci, którzy jej nie spożywali
– blokuje w organizmie procesy zapalne, które sprzyjają rozwojowi artretyzmu, raka, łuszczycy, zaburzeń komórkowych
– chroni przed cukrzycą; osoby, które regularnie wprowadzały do diety Omegę 3 , obniżyło to o połowę ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2
– zapobiega rakowi jelita grubego; włoscy naukowcy odkryli, iż codzienne dawki oleju rybiego zahamowują nieprawidłowy wzrost komórek nowotworowych o 60% w ciągu dwóch tygodni
– hamuje rozwój raka piersi; w diecie bogatej w Omegę 3 jest o 55 % niższe ryzyko zachorowania na raka, który daje przerzuty. Rak piersi jest pięciokrotnie rzadszy w Japonii, gdzie kobiety jedzą najwięcej ryb.
– chroni płuca palaczy ;dzięki tłuszczom rybim spowalnia się wystąpienie zaburzeń pracy płuc o 45 %
– znacznie obniża przerost prostaty

OMEGA 3 PRZED I W CZASIE CIĄŻY

Wyniki badań wykazały, że pożywienie bogate w rybi tłuszcz pozytywnie wpływa na
funkcje macicy oraz jajników, a także spermy u mężczyzn.
Naukowcy radzą kobietom w ciąży w ramach zapobiegania wczesnemu rozwiązaniu
wprowadzić do diety Omegę 3.
Badania krwi u matek wcześniaków wykazały niedobór tych kwasów tłuszczowych.
Kobiety biorące przez cała ciąże Omegę 3, na dwa tygodnie przed planowanym
rozwiązaniem powinny ją odstawić i wrócić do jej dawkowania po porodzie.

OMEGA 3 – a ASTMA U DZIECI.

Badania przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych wykazały, iż ryzyko zachorowania w wieku dziecięcym na astmę, znacznie wzrasta przy niedoborze kwasów Tłuszczowych Omega

OMEGA 3 – MIGRENY I BÓLE GŁOWY

70 % naszego społeczeństwa cierpi na bóle głowy.
Tłuszcze Omega 3 pozytywnie wpływają na organizm przy zaburzeniach ze strony układu krążenia- głównej przyczyny powstawania migren.
Badania naukowe jednogłośnie stwierdzają, iż leczenie pacjentów cierpiących na bóle głowy i migreny musi być połączone z kwasami EPH i DHA.

OMEGA 3 – ULGA DLA ŻOŁĄDKA

W ostatnich latach przyczyny wrzodów żołądka rozszerzone zostały m. in. przez helikobakter bakterię, która wkręca się w błonę śluzową żołądka i dwunastnicy , powodując w ten sposób owrzodzenia. Także w tym przypadku Omega 3 stawia czoło bakterii i hamuje skutecznie jej rozmnażanie.

OMEGA 3 WZMACNIA WZROK

Tylko w mózgu koncentracja kwasów tłuszczowych Omega 3 jest większa niż w oku.
Dlatego też są one nieodzowne dla wykształcenia dobrego wzroku i zdrowych oczu.

OMEGA 3 – CHUDNIJ BEZPIECZNIE

Osoby pragnące zrzucić trochę kilogramów, często zmniejszają ilość tłuszczów w diecie przez co poziom trój glicerydów jest podwyższony, a dobry cholesterol HDL spada.
Temu wyzwaniu może sprostać tylko Omega 3 z Nutrilite.

ze strony:http://www.gabinet-twojezdrowie.pl/oczyszczanie_organizmu-profilaktyka-badz_zdrowy_z_omega_3-25.html