19 wrzesień 2017

 Magiczny eliksir na zdrowie

Autor: Anna Pilsniak. Kategorie: Artykuły .

 Co jest Magicznym eliksirem na zdrowie?

Czy wiesz, że nowoczesna medycyna i zaawansowane badania naukowe pokazały, że w occie jabłkowym nie ma nic z magii, …a jedynie moc zdrowia i witalności, która jest w naturalnych składnikach?

Ta substancja jest TANIA I DOSTĘPNA, ŁATWA DO ZROBIENIA!!!

To ocet jabłkowy, który zapobiega i łagodzi wiele dolegliwości, które dopadają nas na co dzień.

Ocet jabłkowy i jego moc

Ocet jabłkowy od pokoleń był wykorzystywany  w leczeniu wielu schorzeń. Jako produkt naturalny, który powstał w  naturalnych procesach fermentacji .

Wykorzystaj jego moc!

 „Magiczny”eliksir produktem numer 1 w domowej apteczce

Przyjrzyjmy się niektórym z głównych zastosowań tego cudownego płynu:

  • Ma właściwości antybakteryjne:idealny więc na  infekcje i zapaleń,
  • Łagodzi dolegliwości przewodu pokarmowego( zgagi, zaparć/biegunek)
  • Pomaga schudnąć i zachować szczupłą sylwetkę, bo  zwiększa tempo przemiany materii, co z kolei przyczynia się do przyspieszenia spalania tłuszczu. Badania kliniczne wykazały, że ocet ma bezpośredni wpływ na utratę kilogramów.
  • Pomaga przyspieszyć trawienie i oczyścić jelita z zalegających mas kałowych
  • Pomaga obniżyć cholesterol i trójglicerydy , bo  rozbija komórki tłuszczowe i reguluje metabolizm tłuszczów. O czym świadczą badania kliniczne.
  • Działa na zmęczone mięśnie.
  • Odkwasza organizm , ponieważ ma właściwości alkalizujące  i reguluje pH mimo,że ma odczyn kwaśny. Picie octu jabłkowego wytwarza w organizmie środowisko zasadowe, które dużo łatwiej radzi sobie z atakującymi nas  infekcjami, bakteriami i wirusami.

A o zakwaszeniu organizmu napiszę, następnym razem…..

…fenomen octu jabłkowego… czy cud natury???

Ocet jabłkowy jest produktem naturalnym .Na uwagę zasługuje ze względu na lecznicze wartości .

Oto wybrane zastosowanie octu jabłkowego:

  • BÓL GARDŁA – Ocet działa przeciwzapalnie, łagodzi ból i hamuje rozwój bakterii i wirusów.
  • DZIAŁANIE ANTYSEPTYCZNE
  • REAKCJE ALERGICZNE i ukąszenia komarów – ukoi swędzenie
  • ZMIANY GRZYBICZNE – zabija grzyby, przyspiesza gojenie
  • TRĄDZIK – leczy przyczynę,
  • OWRZODZENIA i zmiany skórne – zabija bakterie, w zatkanych porach
  • ŻYLAKI – znacznie zmniejsza zmiany żylne
  • KURZAJKI – działa szybciej niż apteczne specyfiki
  • OPARZENIA SŁONECZNE –  daje efekt chłodząco-kojący
  • NIESTRAWNOŚĆ,

Zastosowań jest oczywiście wiele wiele więcej…

Skąd wziąć dobrej jakości ocet jabłkowy?

Możesz zakupić ocet.Wówczas kieruj się prosta zasada. DOBRY OCET to taki , który jest mętny.

A najlepiej zrobić samemu w domu, bo fermentacja przebiegnie naturalnie przy udziale drożdży i bakterii. Bedzie miał osad i będzie mętny oraz Twój, naturalny!

ZRÓB TO SAM,czyli

Przepis na domowy ocet jabłkowy:

– 1 kilograma jabłek( najlepiej papierówek, renet i antonówek)
– 1 litr przegotowanej wody.
– 3dkg (4 -5 łyżek stołowych miodu lub cukru): ich ilość należy dobrać w zależności od słodkości jabłek.

Przygotowanie:

  •  Dokładnie Umyć. Na ich skórkach znajdują się bakterie i drożdże które przydadzą się w procesie fermentacji owoców.
  • Owoce należy pokroić w ćwiartki – bez gniazd nasiennych
  • Jabłka umieść w dużym słoiku, następnie zalewamy przegotowaną, letnią wodą z dodatkiem cukru lub miodu.
  • Naczynie przykrywamy czystą, bawełnianą ściereczką lub ręcznikiem papierowym, całość owijamy sznurkiem lub gumką recepturką.
  • Słój odstawiamy w ciepłe, ciemne miejsce. Należy kontrolować, czy jabłka cały czas są całkowicie zanurzone w wodzie z cukrem – inaczej istnieje ryzyko pojawienia się pleśni. Zawartość dobrze jest raz dziennie delikatnie przemieszać za pomocą dużej łyżki.
  • Fermentacja potrwa około miesiąca.
  • Gotowy produkt powinien być przejrzysty i mieć wyrazisty octowy zapach. Ze słoika przelewamy go przez szmatkę do mniejszych butelek.

II przepis na ocet jabłkowy ze skórek. Nadają się do tego obierki, które pozostały po przygotowaniu innych jabłkowych specjałów. Sam proces fermentacji wygląda tam samo, jak przy użyciu całych owoców.

Proponuję mieć go zawsze w domu!

Podam ci proste sposoby z których możesz skorzystać!Sprawdzone przeze mnie i moją rodzinę.
Najważniejsze, że przynoszą szybko efekty.

Zachęcam: Spróbuj i podziel się informacją!

Jak stosować ocet jabłkowy i czy można go przedawkować?

W praktyce jest to niemożliwe, bo jest bardzo kwaśny, a tym samym trudny do wypicia.
Należy go więc rozcieńczać. Idealna kompozycja to dwie łyżeczki od herbaty na szklankę wody. Uzyskany w ten sposób napój jest smaczny, tak jak woda z cytryną, a do tego działa leczniczo na cały organizm.
Można też spożywać rozcieńczony ocet w kuchni do przepisów (wypieków, sosów do sałatek, marynat)

Kilka sprawdzonych przepisów

Sposobów na wykorzystanie octu jabłkowego jest mnóstwo, ale tylko kilka z nich przynoszą oczekiwane rezultaty i są skuteczne.

NA BÓL GARDŁA:1

1/2 szkl. ciepłej wody
1/2 szkl. octu jabłkowego
Wymieszac i płukać kilka razy w przeciągu doby(np.co 2 godz.)

NA GÓRNE DROGI ODDECHOWE (ZATOKI, KATAR, KASZEL,BÓL GŁOWY)

1 szkl. wody
½ szkl. octu jabłkowego
1 łyżka soli (kłodawska,himalajska,kuchenna)
Zagotuj wodę w garnku, dodaj składniki,wymieszaj.

UWAGA:Uważaj na poparzenie gorącą parą,
Odczekaj chwilę, aby parująca mikstura nie była za gorąca!
Pochyl się nad garnkiem, Zrób tunel z ręcznika, aby „opary z mikstury wdychać przez nos, gardło.
Trzymaj z 7 minut.

ODCHUDZANIE

1 szkl. ciepłej wody
2 łyżki octu
Szczypta cynamonu
Wymieszaj wszystko razem .Pij 30 min przed posiłkiem.

Spróbuj i podziel się informacją!

Napisz do mnie lub zostaw komentarz…

 

Komentowanie zabronione.