3 wrzesień 2017
Przybrać na wadzę
Autor: Anna Pilsniak. Kategorie: Artykuły .
Przybrać na wadzę
Ostatnio pisałam, jak ograniczyć ilość spożywanego posiłku, dla osób z nadwaga. Dziś problem, odwrotny, jak przytyć?
Czy wiesz, że badania w Stanach Zjednoczonych pokazują, że z tym problemem mają 1% mężczyzn i 2,4% kobiet w wieku powyżej 20 lat. A i w Polsce wiele osób pyta dotyka problem „niedowagi”?
Problem „nadmiernej „szczupłości.
Osoby szczupłe są narażone na większe ryzyko złamań, problemów stawowych, infekcji czy nawet płodności.
Ma na to wpływ kondycja mięśni, a tym samym stawów. Mięśnie oprócz swojej podstawowej roli (konstrukcji dla ciała) są także rezerwą białka dla układu odpornościowego.
Jak przybrać na wadze?
Celem zdrowego przybrania na wadze jest zwiększenie masy mięśniowej i tłuszczu podskórnego.
Podstawą jest dostarczyć większą ilość kalorii niż organizm spali! Sprawdzić swoje zapotrzebowanie możesz sprawdzić przez kalkulator kalorii w internecie. Uważa się, że jest to ilość pomiędzy 300a 500kalorii.
Najważniejszy składnik w diecie.
Postawą twojej diety ma być białko, ponieważ mięśnie składają się głównie z tego składnika.
A jego nadmiar zostanie przekształcony w tłuszcz. Ilość spożywanego białka to 2g białka na kilogram masy ciała.
Produkty o wysokiej zawartości białka: jajka, nabiał, ryby, mięso, warzywa strączkowe.
Możesz także korzystać z białka sprawdzonego i w wygodnej postaci, sproszkowanej, zapytaj INFO.
Dodatkowe pokarmy, które spowodują przyrost na wadze muszą uwzględnić wysoka zawartość węglowodanów i tłuszczu w każdym posiłku.
Polecam 3 posiłki dziennie i także wysokoenergetyczne przekąski.
Dodatki ,dobrym elementem w diecie.
Oczywiście, jeśli jesz mało dobrym elementem jest dobrze przyprawiona potrawa, aby posiłek był smaczny i atrakcyjny.
Dobrym sposobem są przyprawy korzenne, wzmacniające smak i aromatyczne. Wszelkie posiłki o wysokiej ilości kalorii na ich wagę. Ubogać dietę w:
- oleje i tłuszcze: oliwa z oliwek extra virgin, olej z awokado;
- produkty zbożowe: pszenica razowa, ryż brązowy, płatki owsiane;
- różne orzechy: migdały, orzechy włoskie, orzechy makadamia;
- suszone owoce: rodzynki, śliwki, morele;
- orzeszki ziemne i daktyle;
- mięso: kurczak, wołowina, wieprzowina, jagnięcina itd. (im tłuściejsze tym lepiej);
- bulwy: ziemniaki, bataty, pochrzyn;
- gorzka czekolada, awokado, mleko kokosowe, sery…
Wiele z tych artykułów to produkty szybko sycące i czasem będziesz musiał się zmusić, by zjeść więcej, choć czujesz się już pełny.
Ogranicz wiele warzyw, które zajmują dużo miejsca w żołądku, ale nie dostarczają wiele kalorii. Owoce wybieraj takie, których nie trzeba zbyt mocno przeżuwać, np. banany.
Dobre rady do zdrowego tycia
Tyj jeszcze szybciej:
- Nie pij wody przed posiłkami, lecz po nich, gdyż woda wypełnia żołądek.
- Jedz często: dodaj jeden posiłek lub przekąskę, kiedy tylko możesz, na przykład przed pójściem spać.
- Pij mleko pełne z hodowli ekologicznej: gasząc w ten sposób pragnienie dostarczasz sobie więcej białka i kalorii;
- Jedz na większych talerzach: udowodniono, że je się więcej.
- Pij kawę ze śmietanką: to łatwy sposób na spożywanie dodatkowych kalorii.
- Suplementuj się białkiem, zapytaj-polecę sprawdzone!
- Dużo śpij: dobry sen jest bardzo ważny dla budowania mięśni.
- Najpierw jedz białko, a potem warzywa.
Życzę ci powodzenia!